Владика шабачки г. Јеротеј: Кроз нетрулежне мошти Светог Василија Острошког се пројављује благодатна сила Васкрслог Христа

____________________________

На празник Светог Василија Острошког, 12. маја 2023. године, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј, поводом храмовне славе, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама.

„Живот Светог Василија је у великој мери био сакривен. Многе дане свога живота је провео у Острошкој пустињи у време тешког турског ропства, времену много тежем него данашњем. Тамо се борио са собом, са својим страстима и гресима, јер у нашој борби у овоме животу прво морамо да победимо сами себе, да осветимо сами себе, па онда тек да то проповедамо другима. То је и пут Светог Василија Острошког који је у Острошкој пустињи успео уз помоћ поста и молитве да победи себе, а кад је победио себе онда је почео да помаже и другима, да се моли за читав народ који му је поверен у његовој Епархији и за васцели људски род”.

”Због његових подвига и трудова удостојен је сусрета са Васкрслим Христом и тада се осветила његова душа и тело, што нам показују његове  нетрулежне мошти које до дана данашњег чудотворе, и које су доказ Христовог Васкрсења. Благодатна сила Васкрслог Христа ушла је у његово тело не дозволивши да оно иструне, него напротив; оно постаје извор живота и исцељења свима који прибегавају Светом Василију. Свети Василије нам и данас поручује, као што је кроз све векове поручивао српском народу, да је пут којим треба да идемо пут врлине, а као што видимо на његовом примеру врлина је тајновита и скровита, то је тајна повезана са љубављу и трпљењем пре свега. Идући путем Светог Василија и ми ћемо се посветити, јер захваљујући Светом Василију и светитељима који су живели у време тешког турског ропства, ми смо као народ имали слободу кад смо били потлачени, јер прва човекова победа је увек духовна, а када смо духовно васкрсли, онда смо и као народ и држава васкрсли“ – беседио је Владика Јеротеј.

Након свете Литургије уследило је освећење славских дарова у спомен и молитвено сећање на Светог Василија Острошког и трпеза љубави за све присутне.

No items found.
________________________