Манастир Чокешина

детаљније

Манастир Чокешина се налази у истоименом селу, на северној страни планине Цер. Овај манастир припада Епархији шабачкој Српске православне цркве и представља значајан споменик српске културе.
По предањима и легендама, манастир Чокешина је првобитно био задужбина Милоша Обилића, који је започео његову изградњу уочи Kосовске битке. За завршетак радова заслужан је Богдан Чокеша, некадашњи мачвански властелин, по ком су и село и манастир добили име. Манастир Чокешина је током своје дуге историје био више пута рушен и спаљиван. На старим темељима 1786-88. изграђена је нова црква, која је поново срушена за време Првог српског устанка, када се на овом месту одиграла битка између Срба и Турака, познатија као Бој на Чокешини. У знак сећања на храбре српске устанике подигнут је споменик са гробницом у манастирској порти. Данашња црква манастира Чокешина је грађена између 1820. и 1823. године заслугом кнеза Милоша и његовог брата Јеврема. За време Другог светског рата овај манастир је поново претрпео велика оштећења, те је још једном обновљен 1962. године. Некада је овде била и болница, а манастир Чокешина је био место боравка сиромашне деце из разних крајева земље. Значајна обнова манастира започиње 2002. године уз помоћ државе, општине и народа. Тада манастир добија нову зграду у економском делу, а на месту старог чардака сазидан је нови конак. Такође, урађен је асфалт до манастира, па се до њега сада може лакше доћи, а уређен је и велики паркинг простор за све посетиоце.
Манастирска црква је посвећена рођењу Пресвете Богородице, а у њој се од 1830. године налази чувена икона Покров Пресвете Богородице Чокешинске, која пружа утеху својим верницима већ скоро 2 века.

МАНАСТИР ЧОКЕШИНА

15306 Мачвански Прњавор


тел. +381 (0) 15 833 740