Манастир Радовашница

детаљније

_______________________

Детаљна презентација манастира у припреми!

Манастир Радовашница се налази у истоименом селу, удаљеном 23 километра од Шапца. Смештен је у подножју планине Цер и сматра се задужбином краља Драгутина Немањића. У наставку ћете сазнати све о овом важном културно-историјском споменику и центру православља у овом делу Србије.
Манастир Радовашница се први пут спомиње у турским пописима из 1600. године, и то под другачијим именом - као манастир Kосаник. У старим записима налазимо на још један његов назив - Храм Светог архангела Михаила и Гаврила на реци Радовашници. Манастирска црква се први пут спомиње 1541. године. Нажалост, ова црква је више пута спаљивана за време турских најезда, а бројна разарања је претрпела и током Првог светског рата. Веома је значајна улога манастира Радовашница у српској историји, будући да су се овде збрињавали ратници и рањеници, као и разне избеглице. Осим тога, овај манастир је помагао у подизању и обнови других српских манастира и цркава.
Прва црква овог манастира је највероватније била саграђена у првој половини 15. века. Грађена је у стилу рашке школе, од ломљеног камена и опеке. Старија грађевина је била триконхална црква са кубетом и полукружном олтарском апсидом. Делови старе архитектонске пластике сачувани су само у фрагментима. Реконструкција старе цркве је почела 2011. године , заслугом сестре Милице Абт. Нова црква је добила мало другачији изглед - има издужену основу и представља једнобродну цркву са припратом и кубетом. У близини цркве приметићете остатке старих конака. Приликом обнове цркве дозвољена је употреба најсавременијих материјала и технологије, па се уводи струја у манастир, као и подно грејање. Прозори и врата цркве су урађени од пуног храстовог дрвета, док је иконостас ручно урађен у мермеру.

МАНАСТИР РАДОВАШНИЦА

15253 Поцерски Добрић

тел. +381 (0) 60 333 44 54