ТОРЖЕСТВЕНА СВЕТОНИКОЛАЈЕВСКА ПРОСЛАВА У МАЧВАНСКОЈ МИТРОВИЦИ

____________________________

На празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског, 22. маја 2023. године, поводом храмовне славе, Преосвећени Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички, изабрани администратор Митрополије загребачко-љубљанске, г. Кирило началствовао је светом архијерејском Литургијом, уз саслужење Преосвећеног Епископа западноевропског г. Јустина и Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, у храму Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског у Мачванској Митровици.

У својој евхаристијској беседи, Владика Кирило је истакао: „Благодарим што ме је  Владика Јеротеј позвао  да са вама поделим празничну радост поводом славе овог храма и овог дивног места где су проходиле ноге равноапостолних људи,  јер како сведоче историјски подаци овде је деловао и просветитељ Словена  Свети Методије као Епископ, а по неком предању и историјским истраживањима ту је и сахрањен.

Данас ми славимо једног равноапостолног проповедника Васкрслог Христа који је имао дар да приведе Христу и да упути на пут спасења многе. То је наш Свети отац Николај чије се име слави од Истока до Запада и нема народа у којем у неком виду не постоји слављење овог светитеља. Ми као хришћани би требали да обратимо пажњу на врлине Светог Николаја и да пробамо да му подражавамо онолико колико нам Бог даје силу. На првом месту то је врлина ревности за веру и молитву коју је он показао на Првом васељенском сабору. Друга карактеристика овог учитеља Цркве  је да је он био ревнитељ за правду Божију и људску. Из његовог житија знамо да је спасавао људе неправедно осуђене  и у томе се супротстављао и самоме цару. Трећа, можда најважнија карактеристика, по којој је нама Свети Никола најближи, по којој га можемо назвати равноапостолни, то је његова доброта и милосрђе која је описана у његовом житију. Дар доброте и милосрђа човека најближе изједначава са Богом. Доброта Светог Николе која је уподобљена Божијој доброти највише омекшава  срце људи. У том смислу је Свети Никола обратио многе Христу од Истока до Запада и зато га можемо назвати равноапостолним, јер је многа срца својом добротом, даровима и молитвом усмерио ка Христу и науци о Богу.“

Након свете Литургије је уследио опход око храма и освећење славских дарова у спомен Светог Николаја, а Владика Јеротеј је честитао славу свештенству и парохијанима, уз речи благодарности  за молитвено учешће Епископима Кирилу и Јустину, подсећајући на њихове духовне везе са личностима и простором на којем се данас налазимо.

У порти храма деца из више београдских основних и средњих школа, деца из Удружења „Феникс“ из Старе Пазове, Удружења „Живимо заједно“ из Београда, и „Завода за васпитање деце и омладине“ из Београда, извели су пригодан културно-уметнички програм.

За трпезом љубави присутнима се обратио Епископ западноевропски г. Јустин поделивши осећај радости и благодарности за данашње учешће у евхаристијском сабрању.

No items found.
________________________