Света архијерејска Литургија на Велику суботу

____________________________

На Велику суботу, 4. маја 2024. године, у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је свету архијерејску Литургију.

„Ми се данас налазимо у благословеној суботи. У миру, тишини и покоју, са страхопоштовањем и са жртвом постећи, очекујемо моменат Гоподњег Васкрсења, који ће се десити и који се десио рано ујутру приликом првог свитања Сунца. Ова служба коју сада служимо, која је у ствари вечерња служба и у наставку које се служи Литургија Светог Василија Великог, некада у старини се служила тек по заласку Сунца. Тада је почињала вечерња служба и бденије, јер су први хришћани чекали долазак Господа Исуса Христа, бдијући и не спавајући све до јутарних часова, и на крају службе су служили Литургију очекујући да се појаве први зраци Сунца и да узвикну васкршњи поздрав: Христос васкрсе!

У том бдењу и ишчекивању је био пост, ништа нису јели, а у том ишчекивању и ми хришћани постимо ову суботу. Ево још мало времена је остало, али као што видите радост је већ присутна. Нисмо тужни као што обично људи буду када сахрањују своје, јер као хришћни имамо наду због Христовог Васкрсења и знамо да ће Он да васкрсе, а и да ћемо сви ми једног дана васкрснути. Прво васкрсавамо својом душом и својим бићима када ућемо у Цркву, када се покајемо, поверујемо да је Христос Спаситељ  и када се крстимо у име Свете Тројице. Крстећи се водом и духом, ми тим крштењем постајемо саучесници и Његовог страдања и Његовог Васкрсења, а греси нам бивају опроштени. Пошто ћемо тек у целости постати васкрсли људи када буде Други долазак Господњи, до тада ми живимо у Цркви служећи Евхаристију и благодарење Васкрслом Господу, а причешћујући се предокушавамо васкрсење и будуће Царство Божије“ – беседио је владика Јеротеј.

Преосвећеном епископу саслуживало је свештенство Саборног храма.

No items found.
________________________