СПАСОВДАН У ЛОЗНИЦИ

____________________________

На празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, 25. маја 2023. године, поводом храмовне славе и славе Града Лознице, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење свих лозничких свештеника, у храму Вазнесења Господњег на Лагатору.

Након свете Литургије, Преосвећени Епископ је предводио Спасовданску литију од храма Вазнесења Господњег на  Лагатору до крста у центру града, где су принесени славски дарови у спомен на данашњи празник Вазнесења Господњег.

Након принесених славских дарова Владика Јеротеј је честитао славу верном народу Лознице и  обратио се речима: „Пре две хиљаде година на овај дан  Господ наш Исус Христос вазнео се на небо  пред својим светим апостолима и ученицима и сео са десне стране  Бога Оца. Био је то сабор као и овај данашњи, били су окупљени апостоли и анђели и сви су испраћали Господа Исуса Христа. Обично сваки растанак буде тежак, али у овоме случају је био радостан, јер су ученици знали да их Господ не оставља сиротима, него им је обећао да ће им послати Духа Утешитеља. И заиста након десет дана, на педесети дан од Васкрсења Христовог, сишао је Дух Свети на апостоле и родила се новозаветна Црква која траје ево већ две хиљаде година. Део те Цркве је и наш српски народ. За нас Србе овај дан је посебан  јер је пре више од осамсто година у манастиру Жичи на овај дан био велики црквено-народни сабор. На  овом сабору је био крунисан Стефан Првовенчани, први краљ српски. Био је то истовремено и тријумф нашег народа, јер се славила и његова државност и аутокефалност Српске Цркве, а као народ постали смо зрели и духовно и државотворно. Ово је била потврда јединства нашег народа, али то јединство није било искључиво у тој државотворности, него је било засновано на духовној основи, јер је други дан по Спасовдану Свети Сава одржао своју чувену Беседу о правој вери, где је показао да је истински темељ нашег народа и државе наша православна вера и православна Црква. И уколико ту нисмо стабилни и утврђени, онда се климају темељи свега осталога”.

”И ево нешто више од осамсто година налазимо се у некој слично ситуацији као и тада, окружени многим изазовима и потешкоћама и споља и изнутра као у време Светог Саве.  Као да се историја понавља, јер су богумили у време Светог Саве  ударали исто на нашу веру, нацију и породицу. Пре више од осамсто година наш народ који јесте Црква, јер Црква је сав народ, је добио ту битку, јер је веровао своме Архиепископу Светом Сави, његовој речи и беседи да мора на чврстој вери да све буде утемељено. Опстајући осамсто година порука за све нас је да искушења која се понављају нису нова и модерна, него су стара и обучена у ново рухо, а превазићи ћемо их искључиво ако будемо следили пут Светог Саве“.

Данашње сабрање завршено је трпезом љубави у парохијском дому Вазнесењске цркве на Лагатору.

No items found.
________________________