СЛАВА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ

____________________________

На празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, 13. јуна 2024. године, поводом храмовне славе и славе Града Лознице, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је молитвено присуствовао вечерњем богослужењу у храму Вазнесења Господњег на Лагатору, а потом предводио Спасовданску литију од храма Вазнесења Господњег на Лагатору до храма Покрова Пресвете Богородице.

Код Градске управе, литију и архијереја је дочекао г. Видоје Петровић, градоначелник Града Лознице, са руководством града. Освештани су принесени славски дарови у спомен на данашњи празник и славу града, а након овог молитвеног чина, литија је наставила свој молитвени ход до храма Покрова Пресвете Богородице.

У амфитеатру код Покровског храма, епископ Јеротеј је произнео празнично слово:

„Наши честити и храбри преци и претходници на овој живописној јадарској земљи, врло добро су знали истину да без Христа и Цркве Његове, нема спасења. То своје сазнање су потврдили кроз бројне светиње и споменике које су кроз векове подизали у овим крајевима, почев од древних манастира Троноше и Чокешине, па све до Старе Покровске цркве, у заласку чијег великог јубилеја се налазимо. То сазнање су показивали и личним примером, живећи  и умирући за Крст часни и слободу златну. Поменућемо само Преподобномученика Стефана Троношког и великог војводу Анту Богићевића. О томе нам сведоче и горди Цер и Гучево, где су наши дедови и прадедови, несутрашиви витезови, стајали на бранику вере и отаџбине и многи ту мученички скончали. Од тих великих и страшних дана ове године се навршава 110 лета. Данашњи празник нам тако указује да непрестано треба да стремимо ка Христу, односно, да се, помоћу  јеванђелских врлина, узносимо и издижемо изнад сваког греха и свега онога што је туђе љубави Божијој, а недостојно човека као Његове иконе.

Спасовдан нас, посебно, позива на јединство, јединство у Христу, а то значи у добру, у слози, у миру и љубави – што је изображено и на самој икони празника где су сви Христови ученици-апостоли, Новозаветна Црква, окупљени око Христа као свог центра и смисла.  Овај позив треба да чују сви народи света, посебно у данашње време свеопштег немира и страшних ратова. Јединство је, пре свега, потребно нама самима, нашем народу, где год нас у свету има; оно нам је потребно, чини се, данас више него икад и зато сви морамо схватити своју одговорност и пред прошлошћу и пред будућношћу, како би се брод наше Цркве и наше отаџбине сачувао кроз све буре и искушења овога времена. Радећи тако од свега срца на слози, јединству и напретку нашег народа, свако према својим моћима и положају, испунићемо жељу нашег Спаситеља Христа – Да сви једно буду – али и жељу нашег Светог оца Саве и свих наших светих предака и јунака са Цера и Гучева, те ћемо тако бити срећни и благословени и у овом и у оном веку“.

No items found.
________________________