Недеља пред Богојављење у Малом Зворнику

____________________________

У недељу пред Богојављење, Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј служио је Свету Архијерејску Литургију у Малом Зворнику.

Храм посвећен Сабору српских светитеља у данашњем дану био је поприште небоземне службе, уз озарена лица присутних и умилно појање хора ”Сабора српских светитеља” из Бање Ковиљаче.

Магловито и тмурно јутро прерасло је у ведар и изразито сунчан дан откривши изузетну природну лепоту крајолика и насеља на обали Дрине.

Епископ Јеротеј се након читања одељка из Светог Јеванђеља обратио верном народу поуком о предстојећем празновању Светог Богојављења.

Као што је познато, у првим вековима Хришанства, Божић, Крстовдан и Богојављење су се прослављали у једном дану, што се временом раздвојило на различите датуме празновања. Данас, иако се славе одвојено, видимо да је остала повезаност Празника будући да радост Христовог рођења траје до Крстовдана, што је црква обележила у виду разрешњења поста. Данашњим Јеванђељем Црква нас припрема за Празник Богојављења. Св. Јован Крститељ, за кога Св. пророк Малахија још у Старом Завету радујући се пророковао, упоређујући га са анђелом који припрема народ за долазак Христа. Он долази као Претеча, претходник, крстећи народ у Јордану, крштењем ”покајања”, док су они исповедали своје грехе.

Даље, наставља Епископ Јеротеј, ова недеља нам указује да је за сваки важан Празник неопходна припрема, нарочито у виду очишћења постом, молитвом и покајањем, како не бисмо страдали од огња светости, него се достојно поклонили Господу. Управо зато су Светом Јовану Крститељу долазили људи из читаве Јудеје да се крсте водом покајања јер је народ жељно ишчекивао Месију за чији су се долазак припремали на овај начин. Ми пак, на овај начин, пажљивом припремом, из радости Рођења прелазимо у радост Богојављења, у радост објаве месијанства Христовог.

По завршетку Свете Литургије, саборовање се наставило у порти испред храма, у разговору Епископа Јеротеја са мештанима, да би се употпунило испред богате трпезе у црквеној сали.

No items found.
________________________