Крстовдан у Саборном храму у Шапцу

____________________________

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је на Крстовдан свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

„Крстом и Васкрсењем је побеђена смрт, а тријумфовао је живот. Ово видимо и у животу свих нас хришћана од првих времена, па све до данас. Иако су прогањали и убијали хришћане видимо да њихова крв је била семе за нове хришћане. И наш српски народ као хришћански народ је делио судбину свих оних који су ишли путем Христовим. Страдао је много, али се у том његовом крсном страдању догађало и његово васкрсење. То је тај Косовски завет и вечно опредељење за Царство Небеско, а не за пролазно царство земаљско.

Данашњи празник је специфичан, јер се пости у било који дан падне. Пости се да би се сетили страдања и огромне жртве Христове за нас, али истовремено доживљавамо и радосну тугу, јер Његова смрт и страдање нису крај, него иза тога долази Васкрсење. Кроз тугу данашњег посног дана провејава радост Васкрсења као радост будућег вечнога Царства. Зато идимо крсним путем Христовим, не желећи никоме страдање, али страдање је неизоставни део тог пута, јер се на крају тога пута налази Васкрсење, којим страдање добија потпуно другачији смисао“ – беседио је Владика Јеротеј.

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство Саборног храма у Шапцу.

No items found.
________________________