Јеромонах Никон: Подвигом поста тело и ум функционишу на потпуно другачији начин

____________________________

У организацији Епархије шабачке, 18. априла 2023. године, у амфитеатру Академије струковних студија у Шапцу, одржано је треће предавање великопосног циклуса „Велики пост у животу православних хришћана“.

Предавање је одржао јеромонах Никон, духовник манастира Ваведења у Београду, на тему „Велики пост – промена философије живота“, а у присуству преосвећене господе епископа ваљевског Исихија и шабачког Јеротеја.

„Пост није борба против тела, него за тело. Епископи, игумани, парохијски свештеници и родитељи воде рачуна о расуђивању какав ће подвиг дати вернику или детету. Пост се дели на телесни и на духовни, а Свети Василије Велики нас учи да духовни пост нема ограничења и разрешења. Духовни пост је строг и ту немамо никаквог снисхођења. Када је у питању телесни пост, онда је то другачије и води се рачуна и о здрављу, и о узрасту  и чиме се бавимо. Ми размишљамо о другом какав ћемо му подвиг дати да би он то могао да издржи. Не постоји ни један закон у телесном посту који би обухватио све вернике, него је то увек индивидуално. Живећи у манастиру или својој породици према посту увек морамо да се опходимо искуствено, пратећи свој и телесни и умни подвиг током поста“ – истакао је отац Никон.

Модератор предавања је био протонамесник Никола Милошевић, сабрат Саборног храма у Шапцу.

Следеће предавање одржаће се 23. априла 2024. године, када ће предавач бити Епископ тимочки г. Иларион.

No items found.
________________________