Хор Саборног храма у Шапцу прославио свог небеског заштитника

____________________________

На празник Светог Јована Богослова, по завршетку вечерњег богослужења, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј освештао је принесене дарове у славу славу и част Светог Јована Богослова, небеског заштитиника хора Саборног храма Светих апостола Петра и Павла у Шапцу

„Свети Јована Богослов започиње своје Јеванђеље речима: У почетку беше Логос тј. Реч, Слово. Сам тај почетак његовог Јеванђеља је једна врста поезије и песме која најбоље осликава његов однос са Оваплоћеним Богом, Господом нашим Исусом Христом. Љубав Светог Јована Богослова која га је красила, која је била неустрашива и без трунке неког егоизма и себичности, довела га је да буде једини од свих апостола под Крстом Господњим, јер сви остали апостоли су се уплашили и отишли, а он је био спреман да мученички пострада за Господа Исуса Христа. Његово Јеванђеље и посланице су написане дубоким језиком, јер је он на најдубљи могући начин ушао у Тајну Оваплоћења Бога Логоса, коју је покушао речима да опише у својим делима. Црква га у својој иконографији приказује као орла због изузетних духовних висина на које је узлетео и одакле је сагледавао велику Тајну Божијег Домостроја.

Желим свима вама члановима хора да будете песници - поете, да имате префињене душе, јер кроз појање химни то најбоље можемо да доживимо и можемо да своју душу учинимо префињеном. Савремени светитељ нашег доба, Старац Порфирије, каже да сви ми хришћани треба да будемо песници. Тако да треба да будемо истанчани и префињени у своме односу према Богу и другим људима, што је опет једна тајна коју нам је једноставним речима описао Свети Јован Богослов у својим делима. Он је рекао да је суштина читаве наше вере у познању тога да је Исус Христос Син Божији и да је потребно да волимо свога сабрата, свога ближњега као самога себе, јер ако не волимо ближњега како ћемо да волимо Бога кога не видимо. То су дубине богословске мисли Светог Јована Богослова због којих је и добио звање богослов. Желим вам да на многе године певате и славите име Божије под покровом молитава Светог Јована Богослова“ – беседио је Владика Јеротеј.

No items found.
________________________