Годишњица упокојења Епископа шабачког Лаврентија

____________________________

У понедељак, 23. јануара 2023. године, када наша Црква обележава Светог Григорија Ниског, Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј служио је годишњи помен блаженопочившем Владики Лаврентију у његовој задужбини, Манастиру Соко, посвећеном Св. Николају Жичком, чему је претходила Архијерејска заупокојена Литургија.

Над гробом блажене успомене Владике Лаврентија, Епископ Јеротеј је одслужио годишњи помен уз саслужење бројног свештенства и монаштва, у молитвеном присуству клира Епархија шабачке и ваљевске као и верног народа.

Почевши од библијског клицања: Блажени су они које си изабрао и примио, Господе, и спомен је њихов из нараштаја у нараштај! (Пс 64, 5; 101,13), Епископ Јеротеј је истакао да ће дела нашег владике Лаврентија сигурно остати узор нама и будућим генерацијама.

Његово прво дело је дугогодишња архијерејска служба током које је у две оставио дубоког трага, умноживши Шабачко-ваљевску у две нове Епархије.

Друго велико дело представљало је служење Владике Лаврентија неговању успомене на личност и дело Св. Николаја Жичког, које је започео још у Западноевропској епархији, где је столовао, ширећи његову реч .

Треће велико дело подсећа на залагање Св. Арсенија Сремца за пренос моштију Св. Саве из Бугарске у Србију, а то је пренос моштију нашег великог светитеља Николаја из Америке у родни Лелић, где и данас почивају.

Следеће велико дело представља изградња Манастира Соко, задужбине и животног дела Владике Лаврентија.

Последње његово дело смо ми, његова духовна деца који смо се сабрали овде у заједничкој молитви и сећању на њега, као и захвалности за добра која смо кроз њега примили. Владика је, током тридесет и три године свима био све (уп. 1Кор 9, 22), и оставио нам је свој завет, који је завет Христовог јеванђеља, завет његовог љубљеног светитеља Светог Николаја Жичког, а то је да следимо његов пут, који је Пут Христов.

Владика Лаврентије донео нам је мошти Светог Николаја, затим нам је оставио реч Светитеља као духовну храну и најзад нам је оставио ову светињу да се у њој окупљамо и прослављамо Бога и његовог великог светитеља Николаја Жичког, Охридског и Лелићког.

Ми дубоко верујемо и молимо се Свеблагом Господу за нашег Владику Лаврентија да ће, по речима прочитане молитве, Господ да га настани у насељима праведних заједно са Светим владиком Николајем Жичким, а његовим молитвама верујемо и надамо се да ћемо се и ми сви поново срести у Дан Другог доласка Христовог - поручује Епископ Јеротеј

 

Владика Лаврентије је дужност Епископа шабачког обављао служећи Васкрслом Христу и мајци Цркви све до своје кончине. Према својој пастви се опходио са очинском љубављу и бригом, о чему сведоче многи примери штампања духовне литературе, коју је на поклон делио верницима, зарад усавршавања у љубави Божијој. Учествовао је на многим црквеним састанцима, држећи предавања и излажући реферате, као изасланик Српске Православне Цркве у Светском савету Цркава. Посредовао је при решавању раскола у Америци, који је представљао велики проблем са огромним последицама. Два пута је био члан Светог Архијерејског Синода, као и администратор Епархије ваљевске. Уз то, био је јако поштован широм Европе, коју је за живота обишао, сејући семе православне вере и сведочивши веру у Христа на делу. Поред матерњег, говорио је немачки, енглески и руски језик. Такође, важио је за највећег поету међу епископима. Био је, како је патријарх Порфирије у посмртном слову над одром епископа Лаврентија рекао, „човек Христов, који није правио разлике међу људима“.

             Блаженопочивши Епископ шабачки Лаврентије мирно је уснуо у Господу 23. јануара 2022. године у Шапцу, окружен својим најближим сарадницима.

No items found.
________________________