Епископ шабачки г. Јеротеј: Духовним очима видимо да истинско спасење долази у сусрету са Васкрслим Христом

____________________________

У Недељу слепога, 21. маја 2023. године, када наша Црква молитвено прославља и спомен на Светог Јована Богослова, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј началствовао је светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

„Данашњим Јеванђељем Господ саопштава да ћемо једино истински прогледати  и бити спасени уколико се будемо сусрели са Васкрслим Христом. Овај човек који је био слеп од рођења није само чудом Христовим физички прогледао, него су и његове духовне очи прогледале. Када су му се отвориле духовне очи видео је да спасење долази од истинског Месије-Помазаника и Спаситеља Исуса Христа, који је дошао на овај свет да би спасао људски род.”

”Учествовавши у овом чуду, сведочио га је и био подвргнут сумњи у своје слепило, па су чак били доведени и његови родитељи да потврде да ли је био слеп од рођења. Није узмакао ни пред родитељима ни пред  чињеницом да ризикује да буде избачен из Синагоге, из јеврејске заједнице, што је за Јевреје било страшно, а што се и догодило. Своје сведочанство је чинио јер  је осећао неизмерну  благодарност према ономе који му је подарио вид. Зато добивши и физички и духовни вид, сведочећи Христа као истинског Месију, био је спреман да иде путем вечног живота и спасења.“ - беседио је Владика Јеротеј

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство Саборног храма.

No items found.
________________________