Епископ Јеротеј: Витлејемска пећина је срце сваког човека у које треба да се усели Богомладенац

____________________________

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј, на Бадњи дан, 6. јануара 2024. године, началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Светог Василија Острошког у шабачком насељу Касарске Ливаде.

„Приближио се празник Рођења Христовог и прошле су недеље поста и молитве које је наша Црква увела да би се припремили и схватили колико је ово велики догађај за наш пали свет. Рођење Христово означава наше спасење и спасење читавог света. Кад принова долази у породицу, родитељи и родбина чине припреме за будућег младенца, тако и ми на Бадњи дан, уочи великог празника Рођења Христовог, чинимо припреме, чекајући Христа и Његово рођење. То не чинимо само у храму на богослужењу, где и јесте централно место Његовог доласка, већ и у нашим домовима, по најстаријој традицији која постоји у нашем народу.

Спремамо наше домове, доносимо бадњак, стављамо сламу, домаћини спремају печеницу, домаћице чесницу, а све то радимо сећајући се амбијента Витлејемске пећине, где је рођен Богомладенац. Као Цар Небеса, Сведржитељ, Он се привремено одриче свог тог богатства и долази у овај наш свет да би био попут нас људи. Господ не тражи да му се уготове царске палате, већ на самом почетку показује своје смирење и своју љубав. На данашњи дан, припремајући своје домове и подражавајући пећину, дубински себе подсећајмо да наше душе и срца треба да буду пећина и место где треба да се усели Богомладенац“ – беседио је Владика Јеротеј.

No items found.
________________________