Епископ Јеротеј: Тајна свештенства је тајна служења другима

____________________________

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је началствовао 24. фебруара 2024. године, у Недељу митара и фарисеја, светим евхаристијским сабрањем у храму Свете Тројице на Летњиковцу.

„Приближавајући се Великом посту улазимо у припремне недеље Великог поста. Данас је та прва недеља, посвећена митару и фарисеју, и данас смо читали јеванђелску причу о митару и фарисеју. Црква истиче да осим поста и молитве, који ће бити израженији у периоду Великог поста него у другим периодима, треба да имамо духовни став цариника и да не залутамо попут фарисеја који је био занесен својом побожношћу, умисливши да чини нешто велико и потпуно изгубивши смисао и циљ коме иде. Ако погледамо шта је говорио фарисеј, а шта цариник, видимо да цариник разговара са Богом, а фарисеј не разговара са Богом, него прича о себи, својим заслугама и врлинама. Фарисеј говори монолог, док са друге стране цариник, које је био порезник у своје време и није обављао баш омиљено занимање, скупљајући порез за државу, се моли. Када се тешко живи и мало има, а од тога морате да дате један део држави, онда то нико није драговољно и са љубављу чинио, а поготово што су ти порезници знали да узму више него што треба. Овај човек је био потпуно свестан својих грехова, занимања и шта људи о њему мисле и вероватно је правио неке преступе и злоупотребе. Свестан самога себе улази и стаје у крај храма и не сме да подигне поглед према горе, јер он познаје самог себе. Он себе гледа као у огледалу, спреман је себе да прихвати, зна ко је, али истовремено жели да буде са Богом, јер зна да припада изабраном народу и жели да буде са народом, а не да буде одбачен. То је духовни став који ми треба да имамо у посту. Да будемо реални, да сагледавамо себе са свим својим манама и сагледавајући себе да се смиримо и молимо Бога да нам помогне. Кроз ово Јеванђеље Црква нас учи и припрема да сви наши плодови које стичемо током Великог поста не би били узалудни и пропали због надмености, као што је то био случај са фарисејем, јер циљ и смисао Великог поста је очекивање празника Васкрсења Христовог које и нама омогућује Васкрсење и живот вечни“ – беседио је Владика Јеротеј.

У току свете Литургије, Преосвећени Епископ је у свештени јерејски чин рукоположио ђакона Михаила Симића.

Честитајући новорукоположеном јереју Михаилу и његовој породици, у свом поучном слову, Владика Јеротеј је истакао:

„Данас прослављамо и један други велики празник, а то је рукоположење нашег брата Михаила, дугогодишњег ђакона при овом храму, у свештени јерејски чин. Служба свештеника је да служи у олтару и да проповеда Јеванђеље правде које се односи на све људе. Такође, он уводи људе у Цркву и крштава их у бањи поновног рођења, како пише у молитви коју смо читали. Ова служба се даје као дар свише и није последица никаких наших заслуга, и ма колико се ми трудили и живели по Богу, опет је све то недовољно за тај бесцени дар који нам Господ даје. Да је то дар видимо и у самом богослужењу, јер кандидата који се рукополаже за свештеника ђакони воде до уласка у олтар да се поклони читавом народу, да тражи опроштај од њих и да се моле за њега да може да изнесе ову службу, а после у олтару свештеници га држе за руке и воде око часне трпезе да се поклони часној трпези којој ће да служи до краја живота. Тајна свештенства је тајна служење другима, и што дубље улазимо у јерархију Цркве све више служимо другима, све се више одричемо од себе, а постајемо слободнији у Христу и љубави.“

No items found.
________________________