Епископ Јеротеј: Никаква сила није успела и неће успети да надвлада Цркву Христову

____________________________

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј началствовао је 24. марта 2024. године, у Недељу Православља, светим евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

„Дошли смо до прве станице на овом нашем путовању до Васкрсења Христовог, највећег хришћанског празника. Ову прву недељу поста, Недељу Православља, наша Црква је одредила да прослављамо као победу над свим јересима, а превасходно над јереси иконоборства. Иконоборство је била јерес која је тврдила да не могу да се Бог, Мајка Божија и светитељи сликају на икони. Ово би значило да они нису ни постојали, јер ако се не може Господ Исус Христос да наслика на икони, онда се Он није оваплотио, а ако се није оваплотио нема ни Божића, ни Васкрсења, нема Цркве и нема православља.

Хришћани су се давно у Византији борили против ове јереси, иако су неки византијски цареви били иконоборци и покушавали да спроведу ову јерес, али Црква је победила и то уз многе мученике коју нису хтели да се покоре овој јереси, као и другим јересима. Свака јерес није само учење које извитоперује реч Јеванђеља и учење Цркве, него утиче и на наш живот. Зато и проблем свих јереси је у томе што они нису само мишљења, него они проповедају да се живи на тај начин и да се други подстичу на то. Видимо и да данас многе јереси и погрешна учења долазе до нас, утичу на наше животе, нарочито та разна учења која нам долазе у вези породице, па нас уче ко је родитељ и ко је дете. Уколико се то прихвати и спроведе, наш живот неће бити исти. Зато су наши преци устајали против свих јереси, против погрешних учења, борили се и победили. Прослављајући Недељу Православља, победу над свим јересима, потврђујемо истинитост Христових речи да ни врата пакла не могу да победе Цркву“ – беседио је Владика Јеротеј.

На светој Литургији је саслуживало свештенство Саборног храма, а у молитвеном присуству великог броја верника, који су приступили чаши спасења.

Владика Јеротеј је по завршетку Литургије, у парохијском дому Саборног храма, разговарао са ученицима Верске наставе који са својим вероучитељима и наставницима редовно похађају недељна богослужења у Саборном храму у Шапцу.

No items found.
________________________