ЕПИСКОП ЈЕРОТЕЈ: КРШТЕЊЕМ НАЈСВЕТИЈЕГ ОД НАЈСВЕТИЈИХ ОТКРИВА СЕ СПАСЕЊЕ ЧИТАВОМ ЧОВЕЧАНСТВУ

____________________________

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је на Богојављење началствовао светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

„Господ наш, Творац и Сведржитељ, дошао је у овај свет показујући Своју смиреност и кротост. Након Свог доласка Господ је живео пуних тридесет година у Галилеји, у малом месту Назарету, као син дрводеље Јосифа. Онај о Коме су сви пророци проповедали, дуго ишчекивани Месија, Цар Израиља, живео је међу изабраним народом тридесет година и нико Га није приметио, јер се Својим изгледом није издвајао од људи. Када се испунило Његово време, Он се објавио. У то време је Свети Јован Претеча и Крститељ крштавао људе у Јордану крштењем покајања. Људи су му долазили као пророку, исповедали грехе, а он их је погружавао у воду, што је било симболика чишћења спољашње телесне нечистоће, али и мистички овај чин је означавао очишћење и душе. Крштавајући велики број људи, слушао је он који је био најчистији велике грехе људи, али погледам је  тражио Онога због Кога је и дошао на Јордан -  Месију, Чији је он Претеча и онај који објављује и указује на Њега. У тој маси људи, појављује се Месија и Јован је био једини човек који Га је препознао, јер је био чист духовно. Он Га није познао по лику, него је видео Духа Светога како је сишао на Њега и рекао је: Гле Јагње Божије Које на Себе узима грехе света! Тај сусрет између највећег међу људима и самога Бога је био величанствен, јер је Свети Јован препознавши Господа, на Његов позив да и Њега погрузи у воду, рекао да није достојан ни да Му разреши ремена на сандалама, а камоли да  најсветијег од свих светих покрузи у воду.

Господ је морао све да испуни и до најмање тачке закона Мојсијевог, да нико не би могао после да Му приговори. Погнувши Своју главу, Свети Јован је спустио руку на њу и погрузио Га у Јордан. Када је Господ изашао из воде започело је наше спасење. Господ објављује Себе као Месију и Сина Божијега, Који је сишао на земљу ради спасења људи. Ово је посведочио и глас Оца са неба, Који сведочи да је ово Његов Син Љубљени Који је дошао да испуни вољу Очеву и исправи што је Адам учинио у рају, тако што ће испунити сваку заповест. Дух Свети је у виду голуба сишао на Њега и тако се на реци  Јордан открио Бог у Три Лица читавом свету. Христовим покружењем се осветила вода Јордана и постала вода освећења и почетак свете тајне Крштења. Сви који улазимо у Цркву крштавамо се трократним погружењем у име Свете Тројице, освештава се вода, која постаје као вода Јордана. Погружењем у њу нам се опраштају греси, а светом тајном Миропомазања Дух Свети силази на нас и ми постајемо усиновљени Богу Оцу“ – беседио је Владика Јеротеј.

На крају свете Литургије извршен је чин великог водоосвећења.

No items found.
________________________