ЕПИСКОП ЈЕРОТЕЈ ГОДИНУ ДАНА НА ТРОНУ АРХИЈЕРЕЈА ШАБАЧКИХ

____________________________

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је 18. септембра 2023. године, у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, свету архијерејску Литургију поводом прве годишњице архијерејске службе у Епархији шабачкој.

„Хвала Богу што и данас имамо прилику, као и у претходних годину дана, да се окупимо око Христа и у Христу. Када се окупљамо око Христа, онда се окупљамо око Онога који је извор вечности и бесмртности. Окупљамо се око Христа и  служимо Христу. Служити Христу значи ићи Његовим путем, а Његов пут је био служење Оцу и послушност Оцу све до смрти на Крсту. Због тога ми као Црква и чланови Цркве да би ушли у Царство Небеско морамо да идемо путем Христовим. Ако испуњавамо вољу Божију, онда читаво Тело звучи као један складни хор, производећи један складни тон, једно сагласје, једно велико амин на све оно што нам је Бог дао. Служећи једни другима, покоравајући се једни другима, верни својим пастирима свештеницима, свештеници своме Епископу, епископи сабору епископа и Патријарху као првоме међу њима, а сам Патријарх епископима и читавој Цркви. Тако живи наша Црква, јер тако живи Бог наш, а служење и послушање у љубави значи да читавим својим бићем желимо да  испунимо ту реч и тај благослов који добијамо у Цркви“ – беседио је Владика Јеротеј.

 

У име свештенства Епархије шабачке, речи благодарности поводом прве годишњице архијерејске службе Епископа Јеротеја у Шапцу, изговорио је протојереј-ставрофор Драгиша Стефановић, сабрат Саборног храма у Шапцу: „Преосвећени Владико, ми Вас данас нисмо заогрнули даровима, него смо се определили за један други поклон. У синовској оданости према Вама и светој Цркви определили смо се да Вам као Ваша духовна деца принесемо отворено срце наше, спремност, а у њему бисер као најлепши дар, дар послушности у којој смо према Вама одговорни да Ваше духовне поуке и наређења прихватимо као дар љубави служења Богу и као такви се покажемо достојни пред лицем Божијим. Нека Бог да да Ваше служење Господу и наредних година буде благословено, а ми да будемо спремни да Вас увек послушамо како би допринели бољитку наше свете Цркве“.

Преосвећеном Епископу саслуживали су: јеромонах Агатангел (Будишин), професор Минске духовне семинарије; протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског; протојереј Велимир Врућинић, настојатељ Саборног храма Светог Георгија у Новом Саду; као и свештенство Епархије шабачке.

Благољепију данашњег сабрања допринео је хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ при Црквеној општини новосадској под диригентским руководством ђакона др Владимира Антића.

No items found.
________________________