Епископ хвостански Алексеј богослужио у храму Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама

____________________________

С благословом Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, Епископ хвостански г. Алексеј, викар Патријарха српског, началствовао је 18. фебруара 2024. године светим евхаристијским сабрањем у храму Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама.

Тумачећи данашњи јеванђелски одељак, Епископ Алексеј је истакао:

„Закхеј је пожелео да види Христа и то је био почетак његовог покајања. Почетак покајања је када желимо да видимо Христа. Христос стално пролази и сви имамо свој Јерихон. Он пролази, а да ли Га ми видимо? Да ли смо у стању попут овог Закхеја да се попнемо на дрво, или нас је стид? Шта то значи да се покајемо? Чим се Закхеј попео на дрво, он се већ покајао. И када је Христос подигао очи и рекао му да брзо сиђе, да ће данас бити у дому његовом, на сва осуђивања фарисеја и садукеја што је Христос ушао у кућу грешника као што је он, сам Закхеј, онај који је дрхтао над својим богатством, каже: половину свог имања дајем сиромасима. Какво покајање онога који је дрхтао над својим богатством, златом и сребром. Сам Христос каже да данас дође спасење кући његовој.

Дозволимо да Христос кад пролази нашом улицом, улицом наше душе, да уђе у нашу душу и да нам исто каже: данас дође спасење души овој. Ако се не смиримо попут Закхеја и не попнемо на дрво покајања, нећемо видети Христа. Зато покајмо се док још има времена, јер нико од нас не зна да ли ће сутра дочекати – ни ја, ни ви. Имајмо наду у Господа и наду да ће се уселити у душе наше, јер без тога нема Царства Божијег.“

У току свете Литургије, по благослову Епископа Јеротеја, Епископ Алексеј је у свештени јерејски чин рукоположио ђакона Славишу Томанића, дугогодишњег вероучитеља Епархије шабачке.

No items found.




________________________