Духовно вече у Лозници

____________________________

На празник Света Три Jерарха, у крипти храма Вазнесења Господњег на Лагатору у Лозници, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шабачког г. Јеротеја, одржано је духовно вече у част Десанке Максимовић поводом 30 година од њеног упокојења.

На тему „Светосавска мисао у поезији Десанке Максимовић“ говорио је уважени професор др Бошко Сувајџић, управник катедре за српску књижевност Филолошког факултета у Београду.

Када говоримо о Десанки Максимовић, можемо да повежемо круг наше књижевности, који почиње нашом првом књижевницом монахињом Јефимијом, деспотицом Јеленом и њеним дивним радовима у које је утакла своју трагичну судбину и занос... Када кажемо песник сви помислимо на Десанку Максимовић и она наставља ту лирску нит коју тка златним везом монахиња Јефимија, истакао је професор.

Говорећи о Десанки Максимовић као настављачу те светосавске нити професор Сувајџић је истакао: ...цео живот Десанке Максимовић, цело песничко биће је било усмерено у светосавском правцу у коме се песник истовремено схвата и као носилац речи, и као просветитељ, и као човек који уме да разуме и прашта. Можда је и праштање кључна реч, милосрђе као моћ да се прашта неопростиво уводи Десанку Максимовић у светосавску нит. Она је певала о Светом Сави са једним пре свега сећањем које непогрешиво погађа драматичност његовог одласка у манастир, односно његовог повратка у прави свет. У песми „Кајање“ она говори о Светом Сави као о своме брату: „Била бих даница, добра вила и сестра Светог Саве, а пространа сва неба крила, била би врх моје главе.“

У песми „Савин монолог“ у којој се опевава одлазак Светог Саве у манастир и истиче се отачество као место, поља и њива на коју се он увек враћао. И ту се промаља она основа Десанкиног песништва, а то је завичај.

Рецитацијама Десанкиних стихова и отпеваним песмама, програм су увеличале ученице Гимназије Николина Станимировић и Дијана Митрић, затим Тамара Станишић, ученица Средње школе „Свети Сава“ из Лознице, Софија Јаковљевић, ученица ОШ „Анта Богићевић“ из Лознице, као и вокални солиста Катарина Васиљевић. Организацију духовне вечери својим несебичним залагањем су помогли професор Драган Ђедовић и вероучитељица Драгана Деспотовић.

No items found.
________________________