Богојављење у Шапцу

____________________________

На дан Светог Богојављења, 19. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, уз саслужење братства храма, након чега је обављено велико водоосвећење.

Овај пролећни јануарски дан измамио је из својих домова чак и оне неодлучне за молитву, чему је сведочио крцат храм и његова испуњена порта, у коју су се у виду притока сливале колоне благочестивих Шапчана.

Раскошан Саборни храм, свечано украшен сунчевим зрацима који се пробијаху кроз тамјаном испуњен простор, беше и овога пута домаћин узвишене Архијерејске службе, тренутка освећења времена.  

Украшеним напевом, протођакон наглашава максиму одељка Св. Јевађеља по Јовану: ”Ово је Син мој љубљени који је по Мојој вољи. Њега послушајте”, и док присутнима у ушима одзвања овај чудесни догађај Крштења Господа нашег Исуса Христа, Епископ Јеротеј већ пажљиво раздељује живу реч која, изображавајући благотворну храну, продире у сабране душе и срца.

Присетивши се необичног, чак помало страшног, житија ”највећег од жене рођеног”, Крститеља Христовог, Претече Господњег, Св. Јована, Архипастир започиње поуку о великој Тајни Богојављења, потом наставља, како је Свети Јован свим својим бићем на реци Јордан спознао Христа Господњег управо у Духу светоме.

”Погружењем у воду, Христос је све наше грехе сахранио, опрао и осветио воду учинивши је бањом, купком обновљења и оживљења. Данас је утврђена Света Тајна Крштења. Стога, сваке године, обележавајући овај дивни Празник јављања свете Тројице кроз Крштење Господа Нашег Исуса Христа, треба да благодаримо Богу за Његово спасење јер је то управо био почетак нашег спасења, нашег обнављања. Овим почиње наш живот у Цркви и овако започиње наш улазак у Царство Божије. На овај начин наш привремени живот постаје вечни живот, а све ово на дан нашег крштења. Тако се увек изнова дешава Тајна Богојављења где погружавањем у воду, умире стари греховни, пропадљиви човек, а изласком из воде, рађа се нови, духовни човек. Након овога узимамо учешћа у најважнијој Тајни од свих тајни, Светој Литургији, где се сједињујемо са Господом у Светом причешћу, чијим благодатним дејством развијамо духовне снаге у нама како бисмо постали једно с Христом. Овог дана, сетимо се великог Дела Божијег, учињеног за све нас. Прославимо Господа и радујмо се јер дође почетак спасења нашег! Амин.” - попут најфинијег ткања, Епископ Јеротеј је сложио ове поучне редове у срца верног народа, који их је слушао нетремице.

Надахнути овим владичанским речима, присутни са посебном пажњом и страхом Божијим, дочекаше тренутак великог освећења богојављенске воде, у којој се свеке године изнова пројављује сила Божија на здравље и спасење верних!

По завршетку освећења водe и Свете Литургије, наставило се дељење богојављенске водице уз поздраве, жамор и радосне узвике:

Бог се Јави! Ваистину се Јави!

No items found.
________________________